ΧΑΜΗΛΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ιδιαίτερα χαμηλά, αν λάβει κανείς υπόψη του το δύσκολο γεωπολιτικό τοπίο, βρέθηκε στην αρχή της πρώτης βδομάδας του Φεβρουαρίου η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας αλλά και η τιμή του φυσικού αερίου.

Τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, η τιμή της μεγαβατώρας βρισκότανε στα επίπεδα των 77,78 ευρώ/MWh, έχοντας δώσει μια αύξηση 12,27% σε σχέση με την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου που ήταν στα 69,28 ευρώ/MWh και ήταν αισθητά χαμηλότερα από την  Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου που η τιμή είχε βρεθεί στα 93,6 ευρώ/MWh.

Η σημαντική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην χαμηλή τιμή που προσφέρεται το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά, είναι μία εξέλιξη των τελευταίων ετών. Το ποσοστό τους, στο σύνολο της παραγωγής ενέργειας της Ελλάδας, είναι σήμερα σημαντικά ανεβασμένο στα 36.39%, οι εισαγωγές έχουν ένα 25,54%, τα υδροηλεκτρικά ένα 5.36%, ενώ ο λιγνίτης έχει ένα μειωμένο ποσοστό στα 4.99%.

Αντίστοιχα, την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου η τιμή του φυσικού αερίου ήταν κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Είχαμε όλοι παρακολουθήσει την εντυπωσιακή του πτωτική πορεία εν μέσω χειμώνα, από τα 46- 49,6 ευρώ/MWh στις αρχές Νοεμβρίου στα 27 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024..‘Οσον αφορά τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, που προκύπτουν από τα συμβόλαια παράδοσης στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς TTF, για τον Μάρτιο έκλεισαν στα 29,5 ευρώ/MWh, για τον Απρίλιο στα 29,7 ευρώ/MWh και για τον Μάιο στα 29,9 ευρώ/MWh.

 Όλα δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνουν χαμηλά, χάρη στις εισαγωγές και τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν, καθιστώντας και πάλι το φυσικό αέριο πρωταγωνιστή της εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.