ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Καθώς έχουμε ήδη μπει στον Χειμώνα και τις επόμενες μέρες οι θερμοκρασίες θα πέσουν αισθητά από τα πολύ ευχάριστα υψηλά τους που απολαύσαμε τις τελευταίες μέρες, όλα τα νέα για τις ανακατατάξεις στις τιμές των διαφόρων μορφών ενέργειας είναι σημαντικά.

Επειδή με τις συνεχείς αλλαγές των τιμών δεν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι αυτό που συμφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο, στο άρθρο που ακολουθεί συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα τελευταία δεδομένα που προκύπτουν από τις αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων αλλά και από τη νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

Τον Οκτώβριο το φυσικό αέριο ήταν 18% φτηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε 0,11 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο και 0.13 για το πετρέλαιο ανά θερμική κιλοβατώρα.

Αντίστοιχα τον Νοέμβριο τα πράγματα είχαν αλλάξει αισθητά αφού το φυσικό αέριο κόστιζε 0,140 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και το πετρέλαιο 0.129 ανά θερμική κιλοβατώρα. Παράλληλα η κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει υιοθετήσει μια κλιμακωτή φιλοσοφία με στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης, οπότε όσον αφορά την τρίτη κλίμακα ,πάνω από 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση είναι πολύ μικρότερη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η εικόνα που διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο είναι η εξής:

α) Το πετρέλαιο θέρμανσης εξακολουθεί να είναι φτηνότερο από το φυσικό αέριο με μέση πανελλαδική τιμή το 1.17 ευρώ/λίτρο και κρατική επιδότηση στην αντλία 0.25 ευρώ/λίτρο ενώ το διυλιστήριο προσφέρει επιδότηση 3.375 ευρώ ανά λίτρο. Εννοείται βέβαια ότι στο πόσο είναι αυτή η διαφορά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η παλαιότητα και οι ποιότητα του καυστήρα πετρελαίου. Υπάρχουν πλέον καυστήρες πετρελαίου με εξαιρετικά καλύτερες καταναλώσεις όπως οι διβάθμιοι καυστήρες πετρελαίου της Riello που πετυχαίνουν εξαιρετικές αποδόσεις και μεγάλη οικονομία.

β) Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα

και μόνο ένα αποφασιστικό σύστημα επιδοτήσεων μπόρεσε να ανακόψει τη ρευστότητα στις τιμές που προερχόταν από την περίφημη ρήτρα προσαρμογής που τόσο απασχόλησε τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Σήμερα στόχος της επιδότησης είναι να μην ξεπερνάει το ρεύμα τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ υπάρχουν διαφορετικές προσφορές και τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ηλεκτρικά σώματα που έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις, κοστίζουν γύρω στα 25 έως 27 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα, άρα είναι ασύμφορα αφού επιδοτούνται στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ λιγότερο όταν πρόκειται για καταναλώσεις πάνω από 1000 κιλοβατώρες. Όσον αφορά τη θέρμανση με κλιματιστικά το κόστος κατανάλωσης μπορεί να πέσει μέχρι και το μισό ή το ένα τρίτο αφού φτάνει τα 8 – 12 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα.

γ) Το φυσικό αέριο ήταν τον Χειμώνα του 2021, στη διάρκεια της πανδημίας, γύρω στα 5 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα. Φέτος βρίσκεται γύρω στα 0,12 έως 0.13 λεπτά καθώς ενώ υπήρξε μια μεγάλη μείωση της τιμής υπήρξε και μια σοβαρή μείωση της επιδότησης κατά 1.5 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

δ) Οι αντλίες θερμότητας με βάση τα τελευταία δεδομένα είναι η πιο συμφέρουσα λύση αφού παρά το αρχικό τους κόστος για την αγορά αλλά και το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρουν την αποδοτικότερη κατανάλωση σε σχέση με το αποτέλεσμα που μπορούν να επιτύχουν όχι μόνο για τη θέρμανση αλλά και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση για τις αντλίες θερμότητας μπορεί να πέσει και στα 6-7 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα.

ε) Η θέρμανση με ξύλο, για όσους έχουν την πολυτέλεια ενός τζακιού στο σπίτι έχει ακριβύνει αισθητά και δεν θεωρείται πλέον συμφέρουσα αφού ένας τόνος ξύλα στα αστικά κέντρα έχει φτάσει συχνά και τα 300 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο. Φυσικά στην επαρχία όπου μπορεί κανείς να βρει ξύλα πολύ πιο εύκολα ή να πάρει από το δασαρχείο το πράγματα είναι διαφορετικά. Παράλληλα, αν δεν έχει προβλεφθεί μια συνολική εγκατάσταση το τζάκι θερμαίνει μόνο έναν χώρο στο σπίτι.